Raikas kuin raparperi


kookos kaura raparperipiiras
Raparperipiiras on heinäkuun herkku.

Blogini on ollut kolme viikkoa tauolla. Tarkoitus oli pitää runsaan viikon tauko ollessani Italiassa, mutta väliin tuli elämä. Italian-matka oli aivan mahtava, kaikkea mitä lomalta voi toivoa. Minulla on myös runsaasti uutta materiaalia josta kirjoittaa. Olen kuitenkin paraikaa myös toipumassa umpparileikkauksesta. Siksi meneillä on täysi uima-, sauna- ja urheilukielto! Tämä on minulle hurjaa, koska yltiöaktiiviset kesälomasuunnitelmani menivät aika lailla uusiksi. Onneksi on muutakin johon voi keskittyä, esim. se ruokapuoli. Tietenkin nyt on syytä ottaa mahdollisimman iisisti, jotta parantuminen olisi ripeämpää.



Meneillään on juuri se aikakausi, jolloin Suomen luonto tuo meille monta herkkua. Tällä viikolla mansikoiden sanotaan olevan maukkaimpina ja raparperi parhaimmillaan. Nyt tekee ehdottomasti mieli raparperipiirasta. Rapukausikin avattiin virallisesti viime viikolla ja koska tänään en niitä syö, aloitan rapupöydän jälkiruuasta!



Lyhyesti raparperista




Raparperi on alkuperäisin Kiinasta ja se rantautui Eurooppaan 1600-luvulla, jolloin sitä käytettiin lääkekasvina. Sokeri halpeni ja yleistyi 1700- luvulla, mikä nosti raparperin suosiota. Sitä alettiin käyttää lisukkeena esimerkiksi lammasruokiin. Kuitenkin vasta 1800-luvulla raparperia on kuvailtiin raaka-aineena. Raparperi on raaka-aineena kirpeä johtuen omenahappo-pitoisuudestaan. Sen happamuus jättää esim. muoviin ikäviä hapettumia ja vaatteisiin värjäymiä ellei sen mehua huuhtele huolella pois pian leipomisen jälkeen. Raparperin varsi sisältää myös jonkin verran oksaalihappoa joka on myrkyllistä ihmiselle. Raparperin lehtiä ei käytetä kokkaamiseen koska niissä, oksaalihappoa on ihmiselle haitallisia määriä. Raparperin maku on todella maukas ja raikas juuri kirpeytensä takia.



Raparperipiiras kauralla ja kookoksella


Oma raparperipiirakkareseptini on inspiroitunut ruotsalaisen Leilan reseptistä, jonka löydät tästä. Leilan reseptit ovat klassikoita jotka toimivat joka kerta ja muuntelen niitä usein hieman omanlaisemmiksi.



Tarvitset:



80 g voita

2 dl kaurahiutaleita

1 dl jauhoja

1,5 dl kookoshiutaleita

1 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria (pärjäät ilmankin mutta tämä antaa vähän pehmeyttä makuun)



800 g raparperia

1 dl tomusokeria

2 rkl maissijauhoja



Tee näin:

Aseta uunin lämpötila 200 asteelle. Voitele vuoka jolla on n. 20 cm halkaisia. Kuutioi voi kulhoon ja sekoita kaikki piirakkapohjan ainekset keskenään murustamalla ne voihin. Sillä ei ole väliä onko voi kylmää vai huoneen lämpöistä, tämän lasken itse makuasiaksi Kylmä voi antaa muruisemman lopputuloksen ja huoneenlämmin voi antaa tahmeamman lopputuloksen. Tämän jälkeen voit painella taikinan vuokaan ja jättää korkeatkin kanttaukset. Jätä käyttämättä n. 1/3 murutaikinasta. Se ripotellaan tai painellaan lopuksi piirakan päälle.



Kuori ja pilko raparperit. Itse käytän kuorimiseen perunankuorijaa mutta tiedän että on olemassa paljon parempiakin tapoja tehdä tämä. Eli tyyli on vapaa. Kun olet pilkkonut raparperit sekoita ne tomusokerin ja maissijauhojen kanssa, ja kaada vuokaan. Ripottele / paina loput taikinasta piiraan päälle.



Paista uunin alatasolla 25-30 min ja tarjoile joko lämpimänä (jolloin piirakasta tulee mössöä, kun siitä yrittää leikata paloja mutta maku on yhtä hyvä) tai kylmänä jolloin siitä saa nättejä paloja. Jos syön piirakan lämpimänä, haluan vaniljajäätelö sen seuraksi. Kylmän piiraan kanssa valitsen vaniljakastiketta, vaikka piirakka toimii ilman lisukkeitakin.



Tässä reseptissä on suhteellisen vähän voita ja sokeria, joten jos tiedät pitäväsi raparperistasi makeampana, voit lisätä esim. ½ dl sokeria täytteeseen. Tätä reseptiä voi muokata esim. vaihtamalla puolet raparperista 400 grammaan tuoreita mansikoita. 


murutaikina
Murutaikina tehty huoneenlämpöisellä voilla
kaura kookos piirakkataikina
Murutaikina tehty kylmällä voilla

























Yours truly,

Kommentit

Luetuimmat